26.11

Tervetuloa takaisin Lahteen, Suomen Paratiisiin.

Reilussa kuukaudessa on tultu ja kustu pitkälle. Huolellisen kartoituksen, pohdinnan ja taustatutkimuksen jälkeen teoksemme ovat vihdoin nähneet päivänvalon. Sunnuntaina 24.11. pakkasimme taulut katu-uskottavaan mummokärryyn fix-it superliiman ja muiden ammattilaisvehkeiden kanssa ja suuntasimme kohti kaupunkia.

Seuraavassa arvoisa mentorimme, katutaiteen Michael Jackson, Hans, Turuust, kertoo päivän tapahtumista:

Lähdimme liikkeelle ei niin uudesta, mutta pätevästä huomiosta, että julkinen tila on kaikkien yhteistä.

Alueellisesti keskityimme Lahden keskustaan, ympäristöön, jota ajattelimme verrata koko kansan olohuoneeseen. Pohdimme ja tuumailimme mitä kaikkea olohuoneista löytyy ja miten näitä asioita voisi yhdistää kadulle pissaamiseen rakentavasti, hauskasti ja esteettisesti.

Teoksemme linkittyvät menneisyyteen sekä visuaalisesti, että hyvien käytöstapojen, itsekurin, pidättyvyyden, henkilökohtaisen kunnian ja henkisen ryhdin kysymysten kautta.

Haasteenamme on koko projektin ajan ollut tiukka aikataulu ja Suomen alkavan talven heittämä kylmyys ja kosteus.

heimolahti_1

Olemme vihdoin valmiit aloittamaan valmiiden 11 teoksen kiinnityksen. Päätämme lähteä Lahden kaduille kauniina sunnuntaipäivänä. Olemme kartoittaneet tauluille mahdollisia paikkoja jo etukäteen ja teemme viimeiset valinnat.

maps

Valmiin suunnitelmamme kanssa etenemme kaduilla ja teokset löytävät paikkansa. Toiset asettuvat paikoilleen helpommin kuin toiset ja osaa suunnitelmista joudumme muuttamaan lennossa, ehkä vain parempaan suuntaan. Ainakin löydöksemme tuntuvat vakuuttavan asian olevan näin.

Ensimmäiset neljä teosta asettuvat paikoilleen ilman suurempaa hämminkiä, mutta lähellä yhtä kiinnityspaikkaa on koolla pahaenteinen kokous: tupakointia ja elehtimistä, voimakkaita äänenpainoja ja tuimia ilmeitä. Tilanne rakentuu seinään ilmestyneen maalauksen ympärille, pysähtyessämme paikalle meiltä tiedustellaan keräämmekö “noita”, kun kamerakin roikkuu kaulasta. Kieltävästi vastattuamme olemme sanattomalla sopimuksella hiljaa omista aikeistamme ja harpomme katua alas. Yht’äkkiä vanhempi nainen sukeltaa jalkoihimme kompastuttuaan katukiveykseen. ???

Tilanteessa ei onneksi käy mitään vakavempaa ja pariskunta poistuu naureskellen kömmähdystä.heimolahti_2

Epätodellinen olo.

Kaikki on videolla… - Antti Sepponen, 2013.

Päätämme lähteä syömään italialaiseen ravintolaan ja odottaa, että hälinä katugalleriapaikallamme rauhoittuu. Ruoka on hyvää ja miesten vessasta löytyy jännittäviä aktiviteetteja aiheeseemme liittyen.

 

heimolahti_3

Masut täynnä ja matka jatkuu. Valitettavasti yhdellä kiinnityspaikalla huomaamme että liima ei pure liian röpelöiseen seinään. Äh. Olemme kaupungin ytimessä, ihmisiä joka puolella. Joudumme myös tarkkailun kohteeksi: katutilan asennollaan hallitseva Ratsupoliisi King seuraa tilannetta ja pitää meitä silmällä häärätessämme.

 

heimolahti_4

Lisäksi kadun toisella puolella kerrosta ylempänä asuva vanhempi rouvashenkilö luo niskaamme polttavan katseen. Enempää ihmisiä emme kohtaa silmästä silmään, mutta ilmassa väreillyt suunnitelmien muutos teosten pystytyspaikkoihin liittyen johdattaa meidät kuitenkin asian ytimeen. Tehdyt tarpeet ovat vain tällä kertaa raskasta sarjaa. Pissaa ja paskaa sanoi Terveet Kädet.

heimolahti_5

Viimeinen teos löytää paikkansa puistoalueelta. Vaikka tämä olisi kaupunkiolohuoneen väljempi nurkka niin ongelma on sama. Sormet Suomen talvesta kohmeessa liimaamme ristipistotyön sähkökaapin seinään. Tehtävä on suoritettu, meillä on kylmä ja tahdomme kahvia. Ei aikaakaan, kun kuulemme, että joku oli jo ehtinyt laittaa pissataulun kuvan facebookkiin. 

 

heimolahti_6

Tässä vielä Sanna viimeisen onnistuneen asennuksen jälkeen.

 

Hans-Peter Schütt

 

Kommentoi

  • (ei julkaista)