23.11

Oppilaskunnan Poropitsat

Valmistimme tänään Kemin lyseon lukion oppilaskunnan kanssa paikallistettua Poropitsaa. Tomaattikastike tehtiin tarkan reseptin mukaan ja päälle ladottiin n. 40% poroa “muistuttamaan porotaloudesta”, 10% katkarapuja “muistuttamaan merellisyydestä” ja 40% kinkkusuikaleita sekä 10% naudan jauhelihaa “muistuttamaan lantalaisuudesta”. Poron päälle laitetiin persikkaa ja kinkkusuikaleiden päälle ananasta (ehkä muistaen Kemin monikulttuurillisuutta). Glugeenittomassa pitsassa ainekset oli kasattu päällekkäin.. Yllättäen tässä yhdistelmässä poronlihan maku erottui voimakkaampana kuin maku-erotellussa versiossa.

Miettiessämme minkä makuinen Kemi on päädyimme keskustelemaan ravintoloista ja tulimme äänestäneeksi kaupungin parhaan ruokapaikan. Piste-enemmistön otti Orkidean kukka mutta viisi tähteä lohkesi myös Puistopaviljongille. Tarkemmat arvostelut säästän 15.12 julkaistavaan “Reseptejä Kemistä” reseptiplärään. Kun Orkidean kukkaa ja Puistopaviljonkia vertailtiin; kuvailtin että Paviljonki tunnetaan “erittäin hyvänä ravintolana” mutta Orkidean kukka tunnetaan “pohjoisen parhaana Vietnamilaisena ravintolana”. Orkidean kukasta saa myös mausteita mukaan. Tuliset chilit toimitetaan keittiöstä pilttipurkeissa!

Ruokailun yhteydessä juttelimme Kemin musiikkikuvioista. Jorma-Rock tapahtumissa nuoret ovat päässeet tuottamaan musiikkia, jota tavallisissa nuorisotapahtumissa ei pääsisi kuulemaan. Jorma-Rockin nimi viittaa Jorma-kerhoon, joka on kaupungin nuorten kymmenisen vuotta sitten perustama järjestäytynyt epäjärjestö. Jorma-Rock tapahtumassa 2013  esiintyi mm. Fear of Napalm, Denial, The Emils, Bög-Peters Mardröm, Glass Wipe, No Swaps sekä Rio De Vision (josta löytyi myös tapahtuman miksaaja ja järjestäjiä). Pikaisella otoksella oma suosikkini on No Swaps. Iltamissa käy satakunta musiikin ystävää. Painotus on raskaassa musiikissa. Tapahtumat ovat ilmaisia ja niitä on nähty seurakunnan nuorisotilalla sekä Takitsulla ja Kansiksella.

Tapahtumat on järjestetty seurakuntanuorien Nuoriso parlamentin eli NuPen mandaatilla ja tuotantotuella. Tekijät heittävät festivaalit rutiinilla. “Ensin suunnitellaan ja tarkistetaan mitkä rahkeet on.. Että onko mahdollista saada PA sekä miksaaja ja miten ne haetaan. Sitten tehdään juliste, facebook tapahtuma ja pannaan sana kiertämään. Sitten suunniteltu tapahtuma pannaan käytäntöön”. Ville Soikkeli hahmotteleen. NuPeen kuuluu 8-10 aktiivia. Työtehtäviä ei ole nimetty – Jäsenet tekevät “mitä milloinkin tarvitaan”.

Tenttasin syömingin päätteeksi kokemuksia “Punaisesta Kemistä”. Ulkopaikkakuntalaiset kuittailevat paikallisia “Kemingradilaisiksi”, mikä on hassua sillä nuorten arkeen puoluevärit eivät enää vaikuta. Sirppi ja vasara -graffititkin ovat viimevuosina vähentyneet kaupunkikuvasta. “Vielä vuonna 1988 kaupungilta virkaa hakevilla oli oltava jäsenkortti jompaankumpaan punaiseen puolueeseen [Kommunistit / Sosiaalidemokraatit]” Oppilaskunnan ohjaava opettaja Marita Kukkola muistelee.

“Punaisen Kemin” kaikuja kuuluu harrastustoiminnan piiristä. Musiikkiopisto ja Työväenopisto tarjoavat molemmat musiikkikoulutusta. Työväenluokkaiset ovat usein kääntyneet Työväenopiston puoleen.. Musiikkiopistoon on pääsykokeet ja pääsymaksut. Opistojen erona on, myös että Musiikkiopistossa järjestetään yksinlaulu tunteja. Mitä tämä kertoo Idols-laulukilpailusta? Yleisestiottaen “Punainen Kemi” vaikuttaa olevan nuorille nostalginen kaiku menneisyydestä. Mutta, “Imago punaisena Keminä on parempi kuin ei imagoa ollenkaan”.

Kommentoi

  • (ei julkaista)