22.10

Maustepankki ja Karen hip-hop

Kemillä on hyvä maine monikulttuurillisuutta tukevana kaupunkina. Alueelle on asettunut paljon väkeä Aasiasta, erityisesti Myanmarin alueelta. Täältä on lähtöisin esimerkiksi valtakunnallinen Burman nuoret ry.

Pääsin osallistumaan Kaisu Tannerman vetämään opetukseen Hepolassa, jonka perään Kaisu esitteli miten koulun monikulttuurinen ohjelma on järjestetty. Sillä Hepola on pienempi kuin kaupungin muut koulut, maahanmuuttajien tarpeen tulevat hyvin huomioiduiksi. Osa matkustaa kouluun kaupungin toiselta laidalta asti. Oppilasryhmään kuului suomen- ja muunkielisiä nuoria. Teimme porukalla Sari TM Kivisen ja Amal Laalan ”Maun vaihtopiirin” innoittamana harjoituksia, joiden avulla oppilaat pääsivät kommentoimaan toistensa lempiruoka aineksia ja kirjoittamaan lyhyitä kuvailuja toisistaan. Harjoituksen keskiössä olivat ruokien yksittäiset ainesosat ja kokemukset Kemin kaupungista.

Suoraan pakolaisleireiltä Kemiin tulleet oppilaat, ovat ensin käyneet vuoden verran valmentavassa opetuksessa ja aloittavat koulun usein vuotta alemmalla luokalla kuin paikalliset ikätoverinsa. Thaimaassa sijaitsevilta leireiltä saapuvat eivät välttämättä puhu keskenään samaa kieltä ja Kareninkulttuurin opettajalla Elsa Dohilla sekä erityisopettaja Marjatta Pörhöllä on kova työ totuttaa oppilaat suomalaiseen koulutyöhön. Oppilaiden ja vanhempien kanssa keskustellaan perhetapaamisissa. Perhetapaamisten myötä opettajat ovat saaneet kuulla, kuinka vaikeista pakolaisleirien olosuhteista nuoret ovat ponnistaneet koulutielle.

Tunti kulki leppoisasti. Ensin oppilaat nimesivät yhden ruoka-aineen josta pitivät. Tämän jälkeen he kirjasivat paikan mistä ainesosaa löytää sekä henkilön, joka siitä tulee mieleen. Sitten oppilaat kertoivat mikä on heidän lempipaikkansa Kemissä, mitä siellä tehdään ja keiden kanssa. Kun vastaukset oli kirjattu paperit vaihdettiin sattumanvaraisesti. Tämän jälkeen oli keksittävä ruokaresepti, jossa edellisen kirjoittajan nimeämää ruoka-ainetta voisi käyttää ja mitä Kemi-kuvailut kertoivat kirjoittajasta.

Opetus oli seko-kielistä. Kirjoitin sen lomassa taululle sanakirjasta sattumanvaraisesti luotuja lauseita Burmalaisilla aakkosilla. Myös vastaukset kysymyksiin toimitettiin osin eri kielillä. Osalla oppilaista on vielä suomen kielen opinnot alussaan.. Koulun päätyttyä muunkieliset nuoret jatkavat ammattiopintoihin (pojat usein autolinjalle ja tytöt kokkikouluun). Ne jotka eivät saa päättötodistusta ja jatkava suomenkielen opiskelua iltakoulussa. Hepolan oppilaita jatkaa myös lukioon.

Haaparannan vierailun innoittamana Kaisu on saanut perustettua kouluun myös “Maustepankin”. Pankista löytyy tulisia mausteita, joiden avulla keskuskeittiön ateriat saadaan maistumaan! Aasiasta suomeen tulevien mielestä suomalainen ruoka on usein täysin mautonta – Joten maustepankki tuli tarpeeseen. Sitä ylläpidetään koulun oppilaskunnan avulla ja sitä rahoitetaan koulun kioskin myyntituloilla. Kaisu seuraa mausteiden kulumista ja uusii valikoimaa tarpeen vaatiessa. Hän myös kertoi, että kaupunkiin saapuu säännöllisesti kauppa-auto, jonka valikoimaan kuulu aasialaisia ruoka-aineita ja monikulttuuriseen keittiöön kuuluvia muita ruokia. Kauppa-auto perinne siis elää voimissaan!

Kaisun avulla tutustuin Roe Heroon. Hän on Karenin kulttuuria edustava Myanmarilainen, joka on syntynyt pakolaisleirillä Thaimaassa. Roe on muusikko joka sanoittaa, miksaa sekä räppää. Hän on vakava harrastaja ja toimii osana Karenin kulttuuria edustavaa hip-hop remmiä (K.B.F). Porukalla on toimintaa pitkin Meri-Lapin aluetta aina Ruotsiin asti, jonne poika on myös matkustanut moneen otteeseen keikkailemaan. Erityisen kiinnostavaa oli kuulla miten kansainvälistä Roen porukoiden toiminta on. Roe on sanoittanut räppibiisejä ja tehnyt taustoja esimerkiksi Yhdysvalluissa asuville Karenilaisille kavereilleen. Katselimme pojan videoita youtubesta, jossa Roella on oma kanava.

Roe on leikannut alla näkyvän videon, jossa hyvä ystävä Ruotsista SmaLL C (K-History) ja Roe laulavat omalla kielellään Karenin kulttuurista ja historiasta. Video on kuvattu kännykkäkameralla Kemissä. Roe soundi on aavistuksen päreillä – Se lienee tyylittelyä. On hauskaa miten hänen kielensä taipuu räppiin. Lausuminen on pehmeää. Yksi tärppi kanavalta on Roen omaa ääntä kantava avautuminen Karenin kielellä.


Kommentoi

  • (ei julkaista)