3.11

Heimoraportti: “Yhteiskunnallinen kokkikoulu”

Kuva: Riikka Kuoppala

Kuva: Riikka Kuoppala

Alkovi Galleria sijaitsee Helsingin Kalliossa ja sen vieressä toimii ainakin toistaiseksi myös Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyön ruuanjakelupiste. Kun taiteilija Riikka Kuoppala sai 2009 kutsun järjestää galleriassa näyttely, laupeudentyön ruuanjakelu toiminta oli kesälomilla. Tästä kehittyi ajatus luoda galleriatilaan kuukauden kestävä ruuanjakeluprojekti. Tapahtuman nimeksi muodostui: “Äiti, mulla on nälkä!” ja sen toiminta pyrki keräämään huomiota lapsiperheiden lisääntyneelle köyhyydelle. Taiteilija otti tapahtuman ajan vastaan ruokalahjoituksia ja järjesti ne gallerian ikkunaan. Näyttelyn päätteeksi kertyneet ruuat jaettiin niitä tarvitseville perheille avoimessa tapahtumassa.

Projekti keräsi paljon mediahuomiota… Lapsiperheiden lisääntynyt köyhyys oli myös kirkon johtaman Yhteisvastuukeräyksen vuoden 2010 teema ja järjestö ehdotti Riikalle, että samanlainen keräystapahtuma toteutettaisiin uudestaan. Tällä kertaa paikkana toimi Helsingin Sanomatalon mediatori. Talon ympäristö on vaikea paikka saada ruuankeräys onnistumaan ja Riikka kehitti tapahtuman yhteyteen uutta myös toimintaa. Asetelmasta kehittyi ensimmäinen “Yhteiskunnallinen kokkikoulu”.

Kuva: Pekka Niskanen

Kuva: Pekka Niskanen

Kokkikoulut ovat julkisia tilaisuuksia, joissa yleisö pääsee seuraamaan kokkaamista ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Riikka toimii tyypillisesti tapahtuman emäntänä ja kutsuu vieraakseen kansalaisaktiiveja, joiden toiminta liittyy sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteluun. Tapahtuman aikana vieraat valmistavat aktivistiseen toimintaansa liittyviä aterioita. Tilaisuuksien myötä Riikka kohdentaa huomiota ajatuksille, jotka muutoin torjutaan julkisesta keskustelusta.

Yhteiskunnalliset kokkikoulut muistuttavat tyyliltään television ruoka-ohjelmia ja ne on myös kuvattu videolle. Tapahtumat keskittyvät aistikkaaseen ruokaan, minkä saattelemana käydään keskustelemaan aktivistien työstä ja politiikasta. “Kun haluaa saada ihmisiä puolelleen, kannattaa heille valmistaa hyvää ruokaa” taiteilija kertoo. Riikka juontaa tapahtumat ja haastattelee vieraita lennossa. Myös yleisö voi esittää kysymyksiä ja pääsee tyypillisesti maistelemaan annoksia.

Kuva: Anna-Kaisa Koski

Kuva: Anna-Kaisa Koski

Kokkikoulu järjestettiin Suomessa edellisen kerran Ateneumin taidemuseossa 2011, jolloin taiteilijaryhmä Contemporary Santa Claus Artist Association (Eemil Karila ja Kalle Lampela) valmistivat paikalla aitoa ylikansallis-lappilaista jouluruokaa ja kävivät keskustelua Lappiin liitetyistä stereotypioista eli ennakkoluuloisista yleistyksistä, joiden tosiperäisyys jää usein kyseenalaistamatta. Sittemmin Riikka on toteuttanut projektia ulkomailla Amélie Deschampsin kanssa. Videolle kuvatun kokkaussession aikana Georgialainen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava aktivistiryhmä valmisti paikallista perinneruokaa khinkaleja ja kuvaili miten homofobian vastainen hiljainen mielenosoitus Tbilisissä oli joutunut väkivaltaisen vastamielenosoituksen kohteeksi.

2 kommenttia kirjoitukseen “Heimoraportti: “Yhteiskunnallinen kokkikoulu””

  1. Pekka

    Tälle ristiriitaisen vastaanoton saaneelle projektille on eriarvoistuvassa Suomessa tilaus. Kun taidetta kritisoidaan välineellistymisestä, mitä oikein puolustamme ja minkä hylkäämme? Eikö taiteen autonomia ole vain eräs utopia?

  2. Eero Yli-Vakkuri

    Vaativia kysymyksiä Pekka. Taiteen tekeminen ajaa meitä aina kauemmas taiteen ihanteista.. Kun fantasiat konkretisoituvat niihin voi pettyä. Taiteen autonomisuus on tehnyt siitä tehokkaan yhteiskunnallisen kritiikin välineen. Mutta kritiikki ei enää kelpaa kritiikiksi – Yleisöt ovat oppineet nimeämään ongelmat itse. Ideologioiden kritiikkiä opetetaan alas-asteilta saakka! Ehkä siksi paras kritiikin muoto on luoda sosiaalisen toiminnan malleja, jotka toimivat paremmin kuin vallalla olevat. Häthätää nämä mallit vaikuttavat välineellistyneeltä taiteelta vaikka ne saattavat olla vanhakantaista poliittista uudismielisyyttä, joka käyttää taidetta välineenä!

Kommentoi

  • (ei julkaista)