3.12

Solidaarisuushillo pitää valppaana!

Kuvan käyttö sallittua vain Heimo.fi verkkosivuilla "Reseptejä Kemistä" projektin viitekehyksessä. Kuvan ottaja: Pauliina Leikas

Tampereen Hirvitalolta käsin käynnistyi 2009 Second Forest -projekti, jonka tavoitteena on tarkastella suomalaista metsää kriittisesti. Projektin myötä taiteilijat tutustuivat Richard Thompson Coonin ja Junya Lek Yimprasertiin, jotka työskentelevät aktiivisesti parantaakseen Suomessa kausityöläisinä työskentelevien marjanpoimijoiden oikeuksia. Valtaosin Thaimaasta houkutellut marjanpoimijat työskentelevät turistiviisumin turvin. He eivät siis ole työsuhteessa suomalaisiin yrittäjiin, jotka maksavat vain poimituista marjakiloista. Poimijat… Lue lisää »

23.11

Oppilaskunnan Poropitsat

2013_oppilaskunnan-poropitsa-kemi_yli-vakkuri_c_q_xxx_e-1-a_z_pho

Valmistimme tänään Kemin lyseon lukion oppilaskunnan kanssa paikallistettua Poropitsaa. Tomaattikastike tehtiin tarkan reseptin mukaan ja päälle ladottiin n. 40% poroa “muistuttamaan porotaloudesta”, 10% katkarapuja “muistuttamaan merellisyydestä” ja 40% kinkkusuikaleita sekä 10% naudan jauhelihaa “muistuttamaan lantalaisuudesta”. Poron päälle laitetiin persikkaa ja kinkkusuikaleiden päälle ananasta (ehkä muistaen Kemin monikulttuurillisuutta). Glugeenittomassa pitsassa ainekset oli kasattu päällekkäin.. Yllättäen tässä… Lue lisää »

3.11

Heimoraportti: “Yhteiskunnallinen kokkikoulu”

Kuva: Pekka Niskanen

Alkovi Galleria sijaitsee Helsingin Kalliossa ja sen vieressä toimii ainakin toistaiseksi myös Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyön ruuanjakelupiste. Kun taiteilija Riikka Kuoppala sai 2009 kutsun järjestää galleriassa näyttely, laupeudentyön ruuanjakelu toiminta oli kesälomilla. Tästä kehittyi ajatus luoda galleriatilaan kuukauden kestävä ruuanjakeluprojekti. Tapahtuman nimeksi muodostui: “Äiti, mulla on nälkä!” ja sen toiminta pyrki keräämään huomiota lapsiperheiden… Lue lisää »

22.10

Maustepankki ja Karen hip-hop

2013_rappari-roe-hero_yli-vakkuri_c_q_xx800px_e-1-a_z_pho

Kemillä on hyvä maine monikulttuurillisuutta tukevana kaupunkina. Alueelle on asettunut paljon väkeä Aasiasta, erityisesti Myanmarin alueelta. Täältä on lähtöisin esimerkiksi valtakunnallinen Burman nuoret ry. Pääsin osallistumaan Kaisu Tannerman vetämään opetukseen Hepolassa, jonka perään Kaisu esitteli miten koulun monikulttuurinen ohjelma on järjestetty. Sillä Hepola on pienempi kuin kaupungin muut koulut, maahanmuuttajien tarpeen tulevat hyvin huomioiduiksi. Osa matkustaa kouluun kaupungin toiselta… Lue lisää »

20.10

Vierailu Kemihallilla

2013_kemihalli-low-air_heimo_c_q_800xx_e-1-a_z_img

Kannattaa rullata tutustumaan Kemin rullalautailijat ry:n ylläpitämään skeittihalliin. Videolla Matti Hasti ja Sami Järvelä kertovat miten halli saatiin järjestettyä ja kuinka yhdistys toimii (Videon toimitus: Eero & Liisa Ojala, Setlementtiliiton – Uusi paikallisuus hanke koordinaattori). Liisa on kirjoitti tapaamisesta selonteon Uusi paikallisuus -hankkeen verkkosivuille. Kemihalli on täysin nuorten aloitteesta perustettu paikka. Harrastajat perustivat Meri-Lapin rullalautailijat ry:n runsas vuosi sitten ja… Lue lisää »